philov svet

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Siesta

V tomto upršanom a ospalom počasí by taký oddych prišiel vhod. Buď len tak posedieť, alebo sa po dobrom obede natiahnuť na pohodlnú pohovku. Vytiahol som pre vás niečo z mojej staršej kuchyne.

Zapálil som si fajku, pohodlne natiahol nohy pred seba a nahodil chápavý pohľad fenky bernardína, pozorujúcej svoje roztopášne potomstvo pri nevinnej hre.
Po dlhšej dobe som sa stretol v meste so známou - občas zájdeme na kávu, len tak posedieť.
„......., no čo na to povieš?“ zachytil som záverečnú otázku, práve včas na zmenu výrazu tváre a adekvátnu reakciu, ináč by mi znova prišla na to, že nemám absolútnej potuchy, o čom mi tu po celý čas vykladá a duchom som niekde celkom inde.
„Tak na to nemám slov,“ použil som jednu zo základných odpovedí, ktoré väčšinou vytiahnem vo chvíli, keď nemám naporúdzi nielen vhodné slová ako odpoveď, ale ani nejasnú predstavu o práve pretriasanej téme. Mená kamarátok, aj keď ich nie je zas toľko, sa mi večne pletú a niekedy sa opýtam s predstieraným záujmom na akúsi banálnu príhodu z minulosti, bohužiaľ so zle zaradenou hlavnou predstaviteľkou, čo ma usvedčí z nehorázneho ignoranstva a bagatelizovania zásadných otázok, keď už nie vesmíru, tak ľudstva ako takého určite. Po týchto skúsenostiach sa pýtam čoraz menej a nesnažím sa ani budiť dojem, že citové problémy jej priateliek s ich manželmi – poväčšinou maniodepresívnymi egocentrikmi – trápia moju vcelku spokojnú dušu.
„A to som ti ešte nepovedala, že.....“, jej ústa pokračovali plynulo ďalej v opise nejakej udalosti a mne sa v hlave znova rozhostilo príjemné prázdno, zbavené akéhokoľvek vplyvu okolitého sveta.
Mám rád jej príjemný, trocha hlbšie položený hlas, súmernú tvár s pekne krojenými perami – spodnú má rozkošne ohrnutú, krčiaci noštek s jemnými krídlami obočia, čo sa tak zmyselne rozmávajú nad mandľovými hnedými očami, keď vo vnútri silne prežíva práve vyrieknuté udalosti. Bafkám si fajku a baví ma pozorovať obraz jej tváre, mimiku oduševneného rozprávača s presvedčivým podávaním historiek, ktoré ma však vôbec nevedia zaujať svojim obsahom.

Koľko krát sa pristihnete, že s niekým sedíte, je vám celkom fajn, tvoríte pre okolitých nezainteresovaných pozorovateľov diskutujúcu kompaktnú dvojicu, relaxujete a pritom sa vaše svety a myšlienkové pochody nachádzajú v odlišných dimenziách?


fajkové reminiscencie | stály odkaz

Komentáre

  1. az som sa zahanbila
    vacsinou ja takto "unavujem" svojich posluchacov :-)) nepretrzitym prudom reci...a zo stretnutia odchadzam s pocitom ako skvele sme si pokecali :-D
    publikované: 09.08.2006 09:35:10 | autor: strangegirl (e-mail, web, autorizovaný)
  2. phil
    zdielam podobne pocity ako strangegirl :-D tiez som ja vzdy ta, co keca, keca a keca :-D ale na druhej strane, ked mi niekto nieco hovori, dokazem pocuvat a aj poradit...
    publikované: 09.08.2006 10:26:37 | autor: Lucia (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. :)
    mne sa to stalo prave teraz :) Mam rada jeho prijemne, trocha homogenne polozene slovicka,sumernu zostavu vety s pekne rozlozenymi privlastkami, popijam zeleny caj a bavi ma pozorovat celkovy obraz jeho rozpravania, mimiku fantastickeho rozpravaca, s presvedcivym rozpravanim historiek, ktore by v podani inych nemali absolutne ziadny vyznam ;) Ach jaj...nedalo sa nevyuzit :))))
    publikované: 09.08.2006 15:41:07 | autor: essence (e-mail, web, autorizovaný)
  4. :o))
    myslím, že zážitok z pozorovania je neraz podstatne intenzívnejší než z počúvania :o))
    publikované: 09.08.2006 17:53:27 | autor: laskonka (e-mail, web, autorizovaný)
  5. hmmmm
    ja mám tiež jednu kamarátku...teda nie iba jednu, ale táto, o ktorej hovorím je vskutku iná. tiež je poriadne, naozaj poriadne ukecaná. raz som skúšala, že koľko dokáže mlieť bez toho, že by som povedala jediné slovo, alebo akýmkoľvek prikývnutím prejavila, že ju naozaj počúvam. výsledok? 11 minút...potom som zamrmlala niečo ako "chápem" a pokračovala v monológu ďalej...."rozprávali" sme sa asi tri hodiny. hoci som z nej bola totálne psychicky unavená, počúvala som ju ďalej, lebo ja nie som z tých, ktorí vedia druhým povedať nie...
    lenže na rozdiel od phila, moja kamarátka vôbec nemá príjemný hlas, tak som sa pri nej nemohla preradiť do inej dimenzie....no hrôza...

    ale koniec-koncov, je to moja kamarátka, musím ju vypočuť:)
    publikované: 09.08.2006 19:29:10 | autor: miška (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014