philov svet

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Mám rád zubárov

 

     Už vidím ako sa pri tom neveriacky ksichtíte. Niektorým možno prebehne mráz po chrbte. No možno sa nájde aj duša spriaznená. Väčšina z vás si však určite veľavýznamne poklope na čelo a bez ďalšieho skúmania ma označí za exhibicionistického masochistu. Ale ja ich fakt môžem. Dokonca je mi šuma fuk, či sa jedná o muža, alebo ženu, kto sa mi hrabe v ústnej dutine. V tomto ohľade som takpovediac bi...

     Už samotný príchod do aseptického prostredia čakárne s kvílivým zvukom zavýjajúcej turbínky ma upokojuje. Všimli ste si, že u zubára sa nerozpráva? A nielen priamo v ošetrovni počas lekárskeho zásahu. Väčšina čakajúcich pacientov sa natoľko vžíva do kože ošetrovaného a solidárne preciťuje jeho pocity, že pri tom podvedome zatína zuby a na nejakú jalovú konverzáciu, nebodaj hlúpe otravovanie ostatných spolutrpiteľov ani nepomysli Toľko pochopenia a ľudskej spolupatričnosti sa v dnešnej dobe len tak nevidí. Altruizmus je priam hmatateľný a intenzívne sála z tvárí budúcich ošetrovaných. Predstavte si tento model správania sa na ulici. Takou empatiou to tam nerozvoniava ani počas Vianoc, či Silvestrovského ohňostroja. Ale o tom snáď niekedy neskôr. Poďme späť do čakárne. Krátim si v nej chvíľu čítaním, alebo ešte častejšie pozorovaním neverbálnych prejavov jej osadenstva. Súcitné pohľady rovnako postihnutých, preciťovanie strachu, obáv a hlavne nádejí vkladaných do človeka v bielom plášti hustnú so stále pribúdajúcimi príchodzími. Väčšine už bolesť nekriví ustarostenú tvár, pretože pod návalom iných emócií nezostalo pre ňu jednoducho miesto. No tá častejšie len prefíkane odkráčala za roh ako spojenec nášho slabšieho ja, aby nás zmiatla a vyvolala falošnú ilúziu, že je všetko v poriadku a nás už nič nebolí. Platí to však výlučne pre oblasť čakárne. Ak tomu nutkavému pocitu uveríme a nehrdinsky až zbabelo odkráčame, bolesť si nás vonku nájde, labužnícky vychutná a zaženie nazad. Počas tejto hry, môžeme pripomínať ľudské jojo, ktoré donekonečna putuje po šnúrke sebaklamu na vzdialenosť, akú nám vymedzí prah našej bolestivosti. Ku autu a späť? Domov a späť? Domov a v noci na pohotovosť? Variant je nekonečne.

     Ja som našťastie túto hru na veveričku v bubne pochopil už v rannej mladosti a prestal bojovať vopred prehratý boj s nevyhnutnosťou a samým sebou. Určitou mierou sa paradoxne na dôvere k zubárom podpísali návštevy koncentračných táborov a neskôr aj film Maratónec so skvelým Dustinom Hoffmanom v hlavnej úlohe. Praktiky mučenia doktora Mengeleho na jednom z najcitlivejších miest ľudského tela, vynucovanie priznaní a udaní nevinných ľudí deštruktívnymi zásahmi do chrupu za účelom spôsobiť čo najväčšiu bolesť a hrdinstvo mučených, odolávajúcich týmto atakom, mi zubné ošetrenie u milého, známeho zubára posunulo do polohy jarnej vidieckej selanky. Dôveru s akou sa zverujem rukám týchto zručných remeselníkov a šamanov medicíny, som u seba vyšperkoval k dokonalosti. V uponáhľanom víre života pendlujúc od jednania k schôdzi, rozčuľovania sa nad neschopnosťou zamestnancov a následným hasením problémov, ma čas strávený v pohodlnom zubárskom kresle nekompromisne vytrhne z tohto zapeklitého bludného kruhu. Pretože tu som ja ten, ktorý sa musí prispôsobiť bez možnosti aktívneho prístupu k môjmu stomatologickému problému. Dátum a čas ošetrenia je axiomaticky daný a do činnosti zubára s prapodivnými inštrumentami a chemikáliami by som si v živote nedovolil zasahovať nejakými zaručenými radami. S fatálnou odovzdanosťou sa uložím do anatomicky tvarovaného kresla, viac ležiac ako sediac a poslušne odhalím vnútro mojej, niektorými ľuďmi označovanej, nevymáchanej huby. Profesionalita prostredia, isté pohyby lekára, ktorému s ľahkosťou a rutinou asistuje sestrička majú na mňa upokojujúci účinok a ja začínam relaxovať s vedomím, že mi chcú dobre a snažia sa pomôcť. Veď ich za to v konečnom dôsledku platím. Prestávam vnímať detaily úkonov, ktoré na mne títo equilibristi praktikujú a ponáram sa do vlastnej ríše fantázie. V tejto polohe mi napadli rôzne dobré myšlienky, mnohé však zostali zabudnuté, pretože som ich nemal ako zaznamenať a s ústami plných nástrojov z chirurgickej ocele sa dali len ťažko reprodukovať pracujúcim zdravotníkom.

     Až sa jedného dňa stalo to, čo  dosť prekvapilo aj mňa, ale ešte viacej môjho zubára. Ponorený do vlastných myšlienok a zubárskeho kresla v takmer vodorovnej polohe, som počas lekárovej krátkej neprítomnosti, s monotónne chrčiacou odsávačkou v  ústach, zaspal. Chrápanie zmiešané so zvukom čerpaných slín z ústnej dutiny sa odrážalo od nerezových inštrumentov a smaltovaných plôch zariadenia ordinácie do priestoru čakárne. Chrrr... chrrr... chrrr...

 


aktuálne | stály odkaz

Komentáre

  1. Ach,tiež máš skon k určitej dávke SM ?
    Plné ordinácie som žiaľ nevidel,kedže mám súkromnú pani s vychyteným systémom rezervácie.Pani je teda slečna..a pekná,žiaľ,veľmi krátko ma v kresle drží a práve kvôli trojkám tam nie som schopný zaspať ;)
    publikované: 02.06.2008 16:23:19 | autor: teide (e-mail, web, autorizovaný)
  2. Posledné roky z toho istého dôvodu ako ty, Teide
    ani ja nemám to potešenie tráviť čas s čakajúcim komparzom, ale boli roky, keď som to divadlo rád pozoroval :-)
    publikované: 02.06.2008 16:29:38 | autor: philovsvet (e-mail, web, autorizovaný)
  3. jj, tá vodorovná poloha je zradná
    ja som pozoroval muchu v neone naposledy :-)
    publikované: 02.06.2008 17:39:04 | autor: Sagi :-) (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. páni, mám zubárku:)
    skvelu...i ked naposledy mi ponukla dve moznosti - alebo zub rozpilit na tri casti a po kuskoch vytahovat, alebo ho skusit zachranit zlozitymi ukonmi...trhanie nemusim, mam super korene, ostatne znasam s pokojom, aj by som si podriemala, lenze pani doktorka rada konverzuje...mne sa odpovedat neda , tym trosku trpim...a mimochodom, aj hrudnicek ma skvely:))))
    publikované: 02.06.2008 18:05:53 | autor: hanka (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. :-))
    Bojím sa zubárky, viac ako čerta... aj keď je fajn, milá, jemná, zhovorčivá... ak to môžem posúdiť, určite by z pohľadu mužov stála za hriech... Rovnako ako u Hanky, aj moja teta doktorka má snahu so mnou kecať, len no smola... vŕtačka v ústach...moc sa to nedá... ale zase sestrička keďže vie o mojom strachu stojí vedľa mňa a vždy ma utešuje, alebo číta vtipy...a z čakárne neutekám...nemôžem, vždy si musím odložiť veci v ordinácii...
    publikované: 02.06.2008 18:36:17 | autor: snezka (e-mail, web, autorizovaný)
  6. ja mam zubarky nepochopitelne v laske...
    ...viem, ze to takmer vzdy boli, ale nemam s tym uz problem, co sa vsak neda povedat o snubencovi, u zubarky nebol takmer 10 rokov... snad nam jeho neskorsia navsteva zubarky nenacrie privelmi hlboko do rozpoctu:)
    publikované: 02.06.2008 19:44:13 | autor: brialka (e-mail, web, autorizovaný)
  7. Sagi
    mal si ju odfotiť :-)
    publikované: 02.06.2008 23:23:25 | autor: philovsvet (e-mail, web, autorizovaný)
  8. Hanka
    zubárku so skvelým hrudníkom mám najradšej :-)
    publikované: 02.06.2008 23:25:30 | autor: philovsvet (e-mail, web, autorizovaný)
  9. snezka
    nabudúce zober dezert pre sestričku.... zaslúži si za tie vtipy:-)
    publikované: 02.06.2008 23:29:07 | autor: philovsvet (e-mail, web, autorizovaný)
  10. brialka
    ja by som pre istotu nazrel do prasiatka :-)
    publikované: 02.06.2008 23:32:27 | autor: philovsvet (e-mail, web, autorizovaný)
  11. nasho zubara Miloslava objavil manzel
    ked uz on povedal, ze sa neboji, tak ja som pokorne docupitala za doktorom Miloslavom a odvtedy ho mozem, aj poleziacky aj posediacky :)))
    publikované: 30.06.2008 21:12:06 | autor: kordelia (e-mail, web, neautorizovaný)
  12. ahoj phil
    už cca tri roky si aj ja u zubára užívam. Bez strachu z bolesti, v príjemnom prostredí s ešte príjemnejším personálom.
    Ale pamätám aj časy, tebou v úvode popísané :-)
    publikované: 03.08.2008 17:04:24 | autor: murphy (e-mail, web, neautorizovaný)
  13. ciao, Murphy
    to je teda telepatia.... na svojom blogu som nebol hádam dva mesiace a práve, keď si mi napisala komentár, tak som zo zvedavosti k sebe nakukol
    ako sa Ti darí? :)
    publikované: 03.08.2008 18:33:44 | autor: philovsvet (e-mail, web, autorizovaný)
  14. priznám sa bez mučenia, phil
    že ja som u Teba nebola tuším viac než rok :-)))
    Však si avizoval relaxačnú prestávku a tak nejako som z toho vydedukovala, že bude parádne dlhá.
    Avšak trošku som Ťa v tom leňošení precenila ;-)

    Telepatia je skvelá vec...

    Darí sa mi fajn. Ako sa to hovorí? Primerane.
    publikované: 05.08.2008 17:48:34 | autor: murphy (e-mail, web, neautorizovaný)
  15. :)
    Zaspat u zubara? gratulujem :D
    publikované: 16.12.2008 10:27:28 | autor: Bender (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014