philov svet

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Svet naopak.

     U kaderníčky sa mi dostal do ruky časopis staršieho dáta. Listujem bez záujmu, až zrazu..... článok „Svet naopak“. Ilustrovaný bol fotkami vysmiatych, jemne fúzatých, spokojných a priopitých žien sediacich pri kaviarenskom stolíku, popíjajúc tequilu. Nič výnimočné v našej emancipovanej dobe, vravíte. Zaujímavé to začalo byť až po zistení, že osadenstvo všetkých lokálov v tomto mexickom mestečku, tvoria výlučne ženy. Muži v tom čase makali. Večne opitá starostka to tu riadila alkoholom roztrasenou, ale inak pevnou rukou. Muži poslúchali. Ženy vládli. Ženy si vyberali za koho sa vydajú a s kým splodia potomka. Narodenie chlapca, zlá správa. Priviesť na svet dievča, oslavy, dary a všeobecné veselie celého príbuzenstva. Vôbec nie je ojedinelé, keď má žena každé dieťa s iným mužom. Výber je len a len na nej. Odmietnuť poslúžiť žene na tento účel, rovná sa uvaleniu nemilosti celej matriarchálnej samosprávy. Na druhej strane, dobre vybavení muži a k tomu s aktívnou štatistikou plodenia dievčat, majú život znesiteľnejší. Dokonca s povolením svojej matróny, si môžu niekedy prisadnúť na pohárik.

     Generáciami dedený matriarchát v tej najpokorurúcejšej podobe pre mužské pokolenie mi pripomenulo Vajdovu poľskú scifi komédiu „Sexmisia“, natočenú ešte za čias socializmu. Vtedy som sa na tom bavil, ba dokonca miestami závidel sexuálne orgie dvom mužským hrdinom, ktorí sa ocitli medzi samými ženami. Bola to fikcia. Po prečítaní tohto článku inšpirovaného reálom, mi do smiechu až tak nebolo.

Čo vy na to páni? Očakávam, že dámy pustia fantáziu na špacír. J

 


pele-mele | stály odkaz

Komentáre

  1. teda fakt
    sexmisia bol a je výnimočný film. Ja som ho videla za dôb tvrdého socíku, kedy asi papalášom pri povoľovaní filmov ušlo, o čom ten film skutočne je - o zneužití moci a diktatúre, o opakovaných lžiach, ktoré sa stávajú zákonom a využila sa fikcia nadvlády žien. Vtedy zrejme Vajda netušil, že točí nadčasový film a že jeho fikcia sa pomaly, ale isto stáva realitou. Na večnú škodu mužov a žien - možno časom vznikne nejaký unisex človek ..
    publikované: 21.04.2006 08:12:58 | autor: mia (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. phil,
    je predsa dávno známe : ZA všetkým hľadaj ženu!!!
    Bez nás by ste boli predsa stratení:o)
    Sexmisiu som videla viackrát a vždy ma dokáže rozosmiať.
    publikované: 21.04.2006 08:31:36 | autor: germa (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. mia, germa
    mia: presne tak, Sexmisia na tú dobu bol veľmi, veľmi odvážny film, ako si správne podotkla, a to ani nie tak šteklivými scénami, ako metaforou moci.
    Unisex človek, mia, to niééééé. :)))
    germa : pri takomto poňatí "cherchéz le famme" sa klasik otáča v hrobe asi ako ventilátor :)))
    publikované: 21.04.2006 09:25:44 | autor: phil (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. :))
    kto si ako urobi, tak ma :)
    publikované: 21.04.2006 09:48:59 | autor: lulla (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. lulla
    ty beťárka, tiež by si rada popíjala tequilu a pozerala sa na otročiacich chlapov? Alebo by si využívala sexuálny diktát :)
    publikované: 21.04.2006 09:57:32 | autor: phil (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. phil
    neboj, my (ja teda určite:-)) už dožijeme v prapôvodnom stvorení :-)), unisexčlovek je strašná predstava, ale obzerajúc sa po mladých ľuďoch dneška, prisámveru niekedy neviem rozoznať: v rifliach rovnaké ,,cesnačiky,, ženské klenuté tvary sú ta-tam, mužská muskulatúra detto, už aj vône parfémov sú unisex, o účesoch nevravím..no ale proti vkusu žiaden dišputát, ako hovorí klasik..
    publikované: 21.04.2006 10:05:49 | autor: mia (e-mail, web, neautorizovaný)
  7. mia, to si ma ukľudnila
    lebo mne toto stieranie rozdielov medzi mužskou a ženskou krásou do jedného univerzálneho metrosexualizmu tiež nejde veľmi k duhu
    publikované: 21.04.2006 10:13:27 | autor: phil (e-mail, web, neautorizovaný)
  8. phil
    tak už sme aspoň dvaja :-))))
    ináč zaujímavosť k článku: teraz môj syn študuje v Fínsku a je zhrozený: tam pijú (čo pijú - slopú) všetci, bez rozdielu pohlavia. Váľajúcich sa po zemi v baroch je rovnaké množstvo žien ako aj mužov. Nenazdáme sa a ,,Svet naopak" k nám ako kultúra určite raz dôjde, sme na najlepšej ceste..
    publikované: 21.04.2006 10:19:49 | autor: mia (e-mail, web, neautorizovaný)
  9. mia,
    no takto zrichtovaní sme tiež skončili s domácim, po návšteve klasickej starej fínskej sauny pri idilickom jazierku. Ešte pred vstupom nás napájal kvalitným brandy a počas saunovania nás v prestávkach doslova obložil kvantom pív. No keď tam takto slopú aj ženy, boh zavaruj :)
    publikované: 21.04.2006 10:37:43 | autor: Phil (e-mail, web, neautorizovaný)
  10. ale phil
    ja predsa stale musim nieco robit, a ked nie, tak sa so vsetkymi bavit
    publikované: 21.04.2006 21:31:27 | autor: lulla (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014