philov svet

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Blogpríbeh XLVIII. časť - na polícii, Alex kontra Sofia

Alex jej pobavene hľadel priamo do očí a uvedomoval si, že táto chvíľa má pre ďalší priebeh ich vzťahu zásadný význam.

     Policajtom sme povedali všetko, čo sme vedeli a že toho bolo žalostne málo, to si môžete písať. V tej tme a nie veľmi príjemnej situácii vidíte okolo seba iba samé prízraky. Len si to skúste, holý v rybníku, pri slabom svite mesiaca všímať si nejaké detaily, keď vám hlavou víria hororové scény a vy sa snažíte hlavne neutopiť – popisoval som ospalému nadporučíkovi naše nočné kúpanie. Ten sa to celé snažil naťukať do starého písacieho stroja, určite pamätajúceho časy pána Williama Burta. A potom povedal tie pamätné slová:

„Hýbali ste ňou?“

Stupídnejšiu otázku som v živote nepočul. Či sme hýbali s plávajúcou mŕtvolou? Aj keď beriem do úvahy pokročilú nočnú hodinu, profesionálnu deformáciu pri kladení otázok, neadekvátne motivovanie výkonu služby formou neprogresívneho finančného ohodnotenia a vtipy o policajtoch, ktoré vás akosi pripravujú na krutú realitu, neubránil som sa výbuchu smiechu a neveril vlastným ušiam, že to myslí vážne.

„Ja som si s ňou trocha zaplával a Nika ešte stihla nacvičiť krátku zostavu pre dve akvabely, ale bohužiaľ bez hudby. Do taktu som im pod vodou lúskal prstami. Doboha, človeče! Keď sme ju tam zazreli, plávali sme ku brehu ako o dušu. Pri tej rýchlosti som nakopol dvoch karasov, keď som sa okolo nich preháňal v novom rekorde na stovku v otvorenom bazéne.“

„To tam ale písať nebudem,“ sucho skonštatoval polospiaci štátny orgán a rozpačito nechal visieť ruky nad klávesnicami písacieho stroja.

„Robte si čo chcete, len ma už prosím pustite domov. Sedím tu ako počúraný vo vlhkých nohaviciach, natiahnutých v tej rýchlosti na mokré telo.

     Myslím, že toho mal tiež akurát dosť. S neprehliadnuteľnou úľavou vytiahol tri hárky papiera preložené „kopírákmi“, položil ich predo mňa a vyzval, nech si po ňom prečítam, čo som povedal a na znak súhlasu to popodpisoval na všetky možné miesta, ktoré mi začal bodkovať reklamnou prepisovačkou mäsokombinátu Mekom. Nekomentujúc pravopisné chyby a zvláštny štýl vetnej skladby, som s kľudom podpísal svoju ničnehovoriacu výpoveď, vedomý si, že toto dielo nemá ambície zabodovať v súťaži o poviedku roka.

     Konečne doma. Zapálil som voňavé sviečky, vytiahol z baru dvadsaťročný portorický rum, nalial statočne do dvoch veľkých koňakoviek a priťukol si s Nikou, len tak. Ani jeden z nás nemal potrebu rozprávať. Po druhom hlte tuhého nápoja s exotickou chuťou a vôňou, sa schúlená pod mojím ramenom ticho rozplakala.

 

     Keď zaparkoval pred hlavným hotelovým vchodom, pravým predným kolesom na modro-žltom koberci, kostolné hodiny odbíjali presne osem hodín. Dvaja hlavohruďoví ochrankári stojaci pri vstupe sa pohli smerom k Alexovi, ktorý už stál pri otvorených predných dverách a čakal na jedného z nich, s kľúčikmi a stovkou v ruke. Dnes bol rýchlejší  ten menší z nich a párminútový zárobok za zaparkovanie auta, putoval do jeho, na zadku sa trochu lesknúcich, čiernych nohavíc. So slovami, „ja viem, že ste ho nechali, Marian,“ prešiel Alex okolo druhého a familiárne poklepal po ramene.

     Sedela tam sama, otočená k barmanovi a niečo vysvetľovala. Ten sa tváril až priveľmi chápavo, pulírujúc pri tom poháre, ktoré zasúval do koľajničiek nad barovým pultom. Za dvadsaťpäť minút stihla piť už štvrtého Jacka Danielsa a pomaly sa dostávala do miernej spoločenskej špičky. Alex si z diaľky všimol jej veľký briliantový prsteň na opálenej, pestovanej ruke. Držala v nej cigaretu a mávala ňou ako na prvého mája. Obidva popolníky položené pred ňou boli neustále prázdne – cigaretového popolu však bolo všade naokolo neúrekom. Alex stál pri dverách a pozeral na Sofiin chrbát, decentne odhalený v elegantných letných šatách. Vlasy mala vyčesané a zopnuté nahor. Obnažený krk dal vyniknúť drahým dlhým náušniciam, lietajúcim okolo uší pri energickom vysvetľovaní čohosi, určeného mladému čašníkovi. Ten si všimol Alexov upretý pohľad a vo chvíli, keď sa Sofia zahľadela inam, útrpne na neho pozrel a prevrátil oči. Alex sa chápavo pousmial a vykročil ho vyslobodiť zo Sofiinho zajatia.

„Vidím, že ste začali už bezo mňa,“ prehovoril za jej chrbtom, spozorujúc až teraz whiskový pohár, položený pred ňou na barovej doske.

Rukou sa chytila okraja pultu a pomalým otočením sa na barovej stoličke mu pozrela do očí.

„Doktor Kramer…,“ skontrolovala náramkové hodinky, „meškáte tri minúty, tak som si musela objednať sama,“ skúmavým pohľadom ostala visieť na jeho tvári s neprehliadnuteľne výrazným nosom a pichľavými tmavými očami.

Alex jej pobavene hľadel priamo do očí a uvedomoval si, že táto chvíľa má pre ďalší priebeh ich vzťahu zásadný význam. Premeriavali sa navzájom ako boxeristi v ringu pred zápasom, odhadujúc silu vôle po víťazstve toho druhého. Skúmali sa bezmála pol minúty a nebyť čašníka, trvalo by to aj dlhšie.

„Čo si budete priať, pán doktor?“ spýtal sa mladý čašník, „pani Rubinová pije Jacka Danielsa s kvapkou vody,“ a zároveň profesionálne prerušil rastúce napätie medzi jeho dvoma osamotenými prominentnými hosťami.

„Vidím, že nás tu oboch poznajú, len my sme nemali tú príležitosť sa zoznámiť…, Alex Kramer.“

„Sofia Rubinová.“

Prijal jej podávanú ruku a vzájomným stiskom spečatili oficiálne zoznámenie.

„Suché Martini s olivou a ľadom a ešte minerálku, prosím ťa. Budem neskôr šoférovať,“ objednal si a dodal na vysvetlenie.

O malú chvíľu pristál pred Alexom požadovaný drink aj s Matonkou. Pikolík sa diskrétne vzdialil na druhý koniec baru. Sofia chytila do ruky pohár a predniesla improvizovaný prípitok skôr, ako Alex držal svoj.

„Pripíjam na to, aby sme nikdy nemuseli stáť proti sebe. Bola by vás škoda, milý Alex. Pravdaže žartujem... Tak na naše zoznámenie.“

„Nazdravie, pani Rubinová.“

„Prečo tak oficiálne? Sľúbte mi, že ma budete volať Sofia a mne dovolíte vás oslovovať Alex, prosím.“

„Prečo nie. Len aby ste mi vedeli prísť na meno aj po tom, ako vám poviem, prečo sme sa tu vlastne stretli, Sofia.“

 


blogpríbeh | stály odkaz

Komentáre

  1. no
    na takéto závery je lepšie si zvyknúť čo najskôr, že phil :-)
    publikované: 04.08.2006 22:37:24 | autor: [autor] kaktus (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. veru tak, milý kaktus
    ja by som pokračoval, ale už aj tak je to dosť dlhé a myslím, že keď niekto uvidí pred kliknutím toľko znakov, tak sa zľakne a ostávam mnohými neprečítaný
    a trochu napätia a otvorených koncov nezaškodí - podporuje to vašu fantáziu :-)
    publikované: 04.08.2006 22:55:40 | autor: philovsvet (e-mail, web, autorizovaný)
  3. dlhé ???
    to snáď nie, ja by som zniesol aj dlhšie ;-)
    priznávam popredu, kým ma k tomu baby zase neprinútia :-DD
    publikované: 04.08.2006 23:00:05 | autor: [autor] kaktus (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. keď som na tomto blogu začínal,
    bolo mi poradené, že na čítanie článkov s počtom znakov nad 10 000 má počas dňa málo ľudí času
    Moje výtvory to skoro vždy kvalitne prekračujú
    publikované: 04.08.2006 23:13:26 | autor: philovsvet (e-mail, web, autorizovaný)
  5. phil,
    nezúfaj a vydaj to. Kupujem ako prvá :D)
    publikované: 05.08.2006 10:04:58 | autor: germa (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. germa vážim si to,
    a možno sa pridá aj murphy. Tak to vytlačím z tlačiarne rovno tri krát(ja to tiež chcem mať) :-)

    Ale vydať niečo, aj keď len v paperbackovej väzbe, to je iná kapusta. Niekde som čítal, že na to, aby kniha začala zarábať už netreba vydať 5000!!! výtlačkov, ale začína sa to rentovať už od 3000!!! - malina. Nechcem dopadnúť ako Šuster, alebo iný nemenovaný autori, ktorí si skupovali, alebo nanútene obdarovávali známych vlastnými knihami, aby neostali v hanbe. A to sa nezmieňujem o finančnej stránke a reklame a .... Nejakého Phila by ťažko zobralo vydavateľstvo pod svoje krídlo, tak by som si to musel cvaknúť asi z vlastného - maličkosť :-)
    publikované: 05.08.2006 12:00:14 | autor: philovsvet (e-mail, web, autorizovaný)
  7. phil
    už sa to chystáš vydať ?
    to ako že koniec ? či na pokračovanie ?
    a štyri ! nezabudni na mňa :-)
    publikované: 05.08.2006 12:58:06 | autor: [autor] kaktus (e-mail, web, neautorizovaný)
  8. kaktus a možno ďalší,
    OK, viem, že ste viacerí čo vás príbehy zaujímajú. Nechcel som vyprovokovať hromadné prihlasovanie. Mne stačí, keď po prečítaní niečo z toho vtipne okomentujete. Pridáva to na zaujímavosti a orginalite článku a komentárov ako celku. Tým máte na dielku tiež svoj podiel :-)))
    publikované: 05.08.2006 14:00:59 | autor: philovsvet (e-mail, web, autorizovaný)
  9. :o))))))))))))
    phil! Už hodných pár minút nemôžem chytiť dych (zabehol mi aj rezeň, ktorý som si uchmatla len a len za účelom zistenia, či je dobre prepečený)... vraj krátka zostava pre dve akvabely... :o)))
    Inak, som potešená, že sa nemusím hlásiť, pretože so samozrejmosťou počítaš s mojím záujmom o dielo. A už som Ti raz napísala, že sa u vydavateľa RÁZNE prihovorím za jeho bezpodmienečné vydanie. Takže žiadne obavy..
    publikované: 05.08.2006 15:10:18 | autor: murphy (e-mail, web, neautorizovaný)
  10. murphy - to bolo účelom,
    nie aby si sa zadusila, to určite nie, ale smiech som chcel vyvolať veľký :-)
    Ako sa ti pozdáva prvotné oťukávanie dvoch tigrov?
    Podporu beriem a trochu sa na ňu spolieham :-)
    publikované: 05.08.2006 15:19:40 | autor: philovsvet (e-mail, web, autorizovaný)
  11. brilantné
    to oťukávanie. Neviem prečo mám taký nejasný tušák, že jeden z nich má hodne navrch... a že si to vychutná :o)
    publikované: 05.08.2006 15:37:00 | autor: murphy (e-mail, web, neautorizovaný)
  12. phil,
    neboj, môžeme to vydávať ako samizdat :-)
    publikované: 05.08.2006 16:20:33 | autor: germa (e-mail, web, neautorizovaný)
  13. no...
    murphy: Alex má v rukách lepšie karty a zákon na svojej strane, ale Sofia sa zase vie veľmi dobre orientovať v kalných vodách a hrať zákernú hru ktorej rozumie. Chvíľu ich to nechám vychutnávať každého zvlášť a potom sa uvidí :-)
    germa: to mi tiež napadlo :-))) ešteže nemusíme čeliť perzekúcii vládnej moci :-) síce pri tejto ficko vláde ani to nemusí byť tak celkom isté
    publikované: 05.08.2006 19:11:18 | autor: philovsvet (e-mail, web, autorizovaný)
  14. akosi
    sa mi nedari pridat komentar...tak ho nebudem opakovat treti krat, mozno sa to neskor objavi :)
    a ak nie, tak som asi nemala nic povedat :))
    publikované: 06.08.2006 10:34:41 | autor: essence (e-mail, web, neautorizovaný)
  15. essence,
    skús to ešte raz :-)
    už sa to asi neobjaví a určite máš čo povedať
    publikované: 06.08.2006 10:46:38 | autor: philovsvet (e-mail, web, autorizovaný)
  16. ;)
    ok, tak to poviem este raz ;) pekne Ta prosim, len nech sa Alex a Sofia nezalubia, lebo to neprezijem :))
    publikované: 06.08.2006 10:50:02 | autor: essence (e-mail, web, neautorizovaný)
  17. essence,
    viem niekedy byť poriadny cynik, ale na túto variantu som nepomyslel. Sakra - zrelá, energická päťdesiatnička s temnou minulosťou, ešte temnejšou prítomnosťou a budúcnosťou plnou nie veľmi príjemných zvratov s výhľadom na väzenie v náručí úspešného advokáta vo veku tesne po kristových rokoch ako plánujú "joint future" - to je riadna haluz. Essence, skladám klobúk pred tvojou machiavellistickou manipulatívnou fantáziou :-)))
    publikované: 06.08.2006 11:09:06 | autor: philovsvet (e-mail, web, autorizovaný)
  18. essence
    myslím, že toto by asi hrozilo najmenej... hoci, život a niektorí autori bývajú zákerní :o)))
    publikované: 06.08.2006 11:10:19 | autor: murphy (e-mail, web, neautorizovaný)
  19. murphy
    ale podľa poslednej Sofiinej reakcii po štyroch whiskách to vyzerá, že by si dala povedať ...
    Fakt ti nemám dať tých tvojich obľúbencov na chvíľu do postele? :-)))))
    publikované: 06.08.2006 11:22:17 | autor: philovsvet (e-mail, web, autorizovaný)
  20. :-))))
    publikované: 06.08.2006 11:39:16 | autor: [autor] kaktus (e-mail, web, neautorizovaný)
  21. phil,
    už máme nejaký ten rôčik odžitý, aby sme vedeli, že "dať do postele" a "nezaľúbiť sa" sa navzájom nevylučuje :o)
    publikované: 06.08.2006 11:44:30 | autor: murphy (e-mail, web, neautorizovaný)
  22. inak, phil,
    to by bol vééééľmi zaujímavý súboj. Dve dominantné postavy...to by hádam aj k ozajstnej bitke došlo :o)))
    publikované: 06.08.2006 11:47:57 | autor: murphy (e-mail, web, neautorizovaný)
  23. murphy,
    najzaujímavejšie by asi bolo - kto z nich bude pri "tom" navrchu :-))
    publikované: 06.08.2006 11:51:14 | autor: philovsvet (e-mail, web, autorizovaný)
  24. to ma napadlo ako prvé :o)
    navrhujem umiestniť scénku v bahne...
    publikované: 06.08.2006 11:53:07 | autor: murphy (e-mail, web, neautorizovaný)
  25. dokelu,
    robím pečeňové halušky do kuracej polievky a došlo mi víno /mne do žalúdka, aby neprišlo k omylu/ :-)
    Sofia je už v bahne aj tak po krk a vyzerá to, že Alex bude ten, kto sa postará aby to nebolo len po krk, ale ...
    publikované: 06.08.2006 12:14:41 | autor: philovsvet (e-mail, web, autorizovaný)
  26. : ))
    dobre sa zabavam :) az taky zly napad to nebol :))
    publikované: 06.08.2006 13:44:21 | autor: essence (e-mail, web, neautorizovaný)
  27. hm
    phil, takto vtipkovat s policajtmi, neviem, ci by ti to u vsetkych preslo...
    a pre Alexa bola dolezita informacia, ze Sofia si uz dala nejaku whisky, urcite to vyuzije...
    (pecenove halusky v kuracej - mnaaam, ty chces, aby som bola hladna? a ake vinko popijas?)
    publikované: 06.08.2006 15:04:28 | autor: lulla (e-mail, web, autorizovaný)
  28. bohužiaľ popíjal,
    veľmi krátko nie veľmi vydarený Muller Thurgau - bol určený na varenie, ale tú trošku som radšej vyzunkol napriamo, ako by sa mal do večera vypariť :-)
    publikované: 06.08.2006 15:18:51 | autor: philovsvet (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014