philov svet

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Symbolika

     Z CD prehrávača hrali Berlínski filharmonici Vivaldiho Štyri ročné obdobia a z vonku im to kazilo hrmenie letnej búrky. Prišla znenazdania, ako to v horúce leto býva. Perún fušoval do melodického koncertu, sťaby rozhnevaný hráč na tympány, ignorujúc dokonalú partitúru.

     Sedel som rozladený vo svojej izbe a viac ako hudbu, vnímal údery bleskov a šum dažďa. Silné hromobitie prešlo v hlučný praskot a ťažké dažďové kvapky sa rozbíjali na odkvapovom plechu. Hudobné stvárnenie prírody majstrom Vivaldim bolo konfrontované ňou samou s prudkou nástojčivosťou. Dva svety. Oddelené len tenkým okenným sklom.

     Pridal som zvuk a prehlušil svet vonku. Na chvíľu. Aj keď som chcel nerušene počúvať tóny z reproduktorov, reálny svet sa nedal ignorovať. S nástojčivosťou tikania mechanického budíka v nočnom tichu, vnímal som hru svetla a tieňa letiacich mrakov za oknom. Mihanie dažďových kvapiek sa v mozgu menilo na šumenie a záblesky evokovali hrmot.

     Stiahol som žalúzie. Nepomohlo. Chcel som vygumovať vonkajší svet. Zatiahol som hrubé závesy. Keď to vyzeralo, že ma nemôže nič vyrušiť, začul som buchot vychádzajúci od horných susedov. Vyriešilo to pridanie hlasitosti. Silné vibrácie s cinkotom rozkmitali sklenené dvierka na skrinke. Hudba mala prekričať moje trápenie. Nechcel som nikoho vidieť, len ignorovať celý svet. Zavrieť sa do ulity a vôbec nevyliezť. Chcel som nebyť.

     Náhle cédečko zmĺklo. Vivaldi dohral. Naskočil druhý disk a do tmy sa ohlušujúco rozozvučali sakrálne tóny Bachovej Ave Márie. Niečo ma začalo dusiť. Atmosféra ako na pohrebe. Premkol ma strach. Cítil som sa ako zavretý v hrobke. Pochovaný zaživa. Desivá symbolika.

     Rozbehol som sa k závesom, prudko ich odhrnul a dokorán otvoril okná. Vonku šumel letný dážď. Nedočkavo som vtiahol vlhký vzduch a zamieril k stojanu. Siahol som po Deviatej od Bethowena. Óda na radosť bude fajn. Symbolicky.


poviedky | stály odkaz

Komentáre

  1. hmmm, blog získal skvelého poviedkára
    congratulations a uznanie :-)))
    publikované: 28.03.2006 17:27:56 | autor: hogofogo (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. jaaaaaaaj
    ta hudba s nami robi divy. Co nezvladneme vyplakat sami, ona dokonci za nas.
    publikované: 28.03.2006 18:37:52 | autor: čvi (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. hogofogo
    aj správny výsledok dám, aj sa reakcia voľakde stratí...
    prídem si k tebe do krčmičky zabafkať a možno sa aj pridáš
    publikované: 28.03.2006 19:31:27 | autor: phil (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. vidis, phil, a mal si pochybnosti
    ci vobec zacat pisat a ci nie:).
    Vyborne rozhodnutie!
    publikované: 01.04.2006 00:35:54 | autor: tweety (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. .
    :) sem sa este vratim niekedy
    publikované: 16.02.2008 01:57:25 | autor: sygon (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014