philov svet

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Spomienka I.

     Na rozdiel od západného Slovenska máme ešte dnes u nás príjemné počasie. Využil som ho na prechádzku lesom. Nebudem opisovať nádherné farby jarnej sviežej zelene, odlesky striedavo vychádzajúceho a hneď za mraky sa skrývajúceho slnka na čerstvých listoch pučiacich stromov ani o pojašenom speve prebudzajucou sa prírodou očarených vtákov.

     Moja spiatočná cesta viedla okolo botanickej záhrady. Cez plot som uvidel rozkvitnuté čerešne. Zrazu moju dušu prestúpenú touto jarnou atmosférou niečo vytrhlo z reality a ja som sa uvidel v krátkych nohaviciach, vyťahanom a od popučených čerešní špinavom tričku, ako bežím pred prenasledujúcim strážnikom. Starký bol dôchodca, nevládal krivkajúc na jednu nohu dohoniť náš kŕdeľ na všetky strany rozbehnutých faganov. Na vôdzke však mal podráždeného vlčiaka, ktorého vycerené zuby už dvaja z nášho kvarteta okúsili a farbisté rozprávanie podporené roztrhnutými nohavicami a tržnou ranou na stehne som nechcel overovať na vlastnej koži. Zvláštne na dnešnej, vskutku realistickej spomienke bolo, že som v nose zacítil ten charakteristický nepríjemný pocit, prechádzajúci až do slzných kanálikov očí a tiež bolesť v čeľusti putujúcu cez eustachovu trubicu do uší, čo som vtedy zakúsil po nepríjemnom skoku zo stromu. Spomínaná príhoda sa stala v májový večer, keď tma zahaľovala čerešňami obsypané stromy a my sme mohli nepozorovane plniť svoje bruchá štátnym ovocím. Zle vypočítaný dopad z vysokého konára mi umožnil stretnutie kolien a brady, ako kladivu a nákove a na dva dni zabezpečil tichý režim. Radosť z celého chrupu a zachránených nohavíc vystriedala hneď starosť o stratu sluchu. Uši to ale nakoniec rozchodili. 

     V ten večer som si však vychutnal komický pohľad na nemé kárajúce a otvárajúce sa ústa rozhorčených rodičov mojim neskorým príchodom a zapraseným odevom. Ich slová sa odrážali od hluchých uší, ako hrach hádzaný na stenu. Priblblý úsmev nepočujúceho si vysvetľovali ako ironickú provokáciu, to ich vytáčalo ešte viac a pridávalo na komičnosti celej tejto podarenej situácie.


pele-mele | stály odkaz

Komentáre

  1. nie je nic krajsie
    ako ked mozeme spominat na ceresne...:-)sem-tam je fajn byt hluchym pre svet:-)
    publikované: 29.04.2006 21:15:57 | autor: lourdes (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. lourdes,
    na čerešni a pod ňou sa toho udialóóó :)
    publikované: 29.04.2006 21:47:26 | autor: phil (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. čo, phil?
    :-))
    publikované: 29.04.2006 23:30:42 | autor: čvi (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. taká čerešňa.
    je pre malé aj väčšie decká jedným paralelným vesmírom. Dosť košatá na to, aby poskytla útočisko, ale aj krehká ako vzťahy, pri ktorých si treba dávať pozor, aby sme niekomu nezlomili srdce
    publikované: 30.04.2006 10:56:37 | autor: phil (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. v maji
    bolo uz ovocie na strome? to v skleniku?
    publikované: 30.04.2006 11:06:54 | autor: lulla (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. lulla, bolo to vonku,
    bohužiaľ (ten vek..) pamätám ešte časy, keď v marci začalo jarné slnko nebezpečne hriať a letá boli dlhšie. Príhoda sa viaže na koniec mája, kedy skoré májovky už obťažkali konáre čerešní. No možno to spôsobili mičurinci z botanickej, alebo sa to odohralo neskôr. Pre môj včerajší zážitok dátum nehral žiadnu rolu, stačilo si pripomenúť miesto a precítiť atmosféru a bolo to tam :-)
    publikované: 30.04.2006 11:27:25 | autor: phil (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014