philov svet

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Blogpríbeh XXXIII. časť - Alex Kramer

     Alex Kramer. Tridsaťšesťročný právnik nízkeho vzrastu s prenikavým pohľadom. Práve teraz nechcene obletovaná hviezda miestneho golfového klubu. Nezainteresovaný by si myslel, že sa mu podaril turnajový „hole in one“ a o chvíľu mu za to odovzdajú novučičký bavorák, no realita je celkom iná.

     Alex je uznávaný a veľmi dobre platený advokát. Koruna z čiernych vlasov okolo tvoriacej sa plešiny na temene hlavy ho robí starším, čo evokuje akúsi kňažskú vážnosť – dokonalé mimikry pre neznaboha a sukničkára jeho formátu. Ego tohoto malého Napoleona nepozná hraníc. Zvýšená produkcia testosterónu spôsobila u neho nadmerné ochlpenie a celkom slušnú muskulatúru. Čo nemusí pracne budovať v posiľňovni, bohato dobieha sexuálnymi aktivitami, v snahe nakŕmiť svoje nenásytné libido. Ďalšou jeho veľkou vášňou je golf. Ale až za prácou, ktorú miluje snáď viac ako všetky ženy, čo prešli jeho rukami. Alexov život je jedno veľké panoptikum práce, sexu a golfu, a v najbližšej dobe sa scenár svojho života, s ktorým je mimochodom veľmi spokojný, nechystá ani v najmenšom meniť.

     Teraz mal však iné problémy. Sedel v golfovom clubhouse a odpovedal na stupídne otázky už druhého vyšetrovateľa. Keby sa aspoň nepýtal na to isté, čo kolega – pomyslel si – ale v zápätí aj uvedomil systém ich práce, hľadajúci rozpor vo výpovediach, aby odhalili prípadných klamárov a mali sa na začiatku čoho chytiť. Mŕtvy totiž nemal pri sebe žiadne doklady, nebol členom miestneho klubu a nikto z prítomných ho nepoznal. Nevyzeral ani nato, že po zadaní jeho odtlačkov by počítač zázračne vypľul jeho rodokmeň. Človek však nemá v tvári vždy zapísané zločinecké sklony a možno sa v databáze nachádzajú jeho papilárne línie z celkom iných, prozaických príčin. V prestávkach rozpačito vedeného výsluchu mladým vyšetrovateľom, uvažoval ako by sa on najskôr dopracoval ku identite zavraždeného. Prezrel by mu chrup a hľadal stopy po socialistickom očkovaní na ramene. S oblečením sa už v tejto dobe voľného trhu veľa vody nenamúti, ale kvalita tiež napovie....

„Tá zbraň ležala presne v tej polohe ako sme ju videli po našom príchode, alebo ste ňou pohli?“ vyrušil ho poručík z premýšľania.

Keďže na túto otázku odpovedal jeho kolegovi už trikrát, čo bolo zaznamenané v jeho výpovedi, začalo ho to unavovať a neodpustil si ironické vtipkovanie na účet mladého kriminalistu. S previnilím pohľadom odvetil:

„Tak dobre. Máte nás, priznávam. Ešte pred tým, než sme vám zavolali, vysvetľoval som priateľovi Červenému ako funguje laserový zameriavač a trochu sme si zablbli. Náčelník Nemá Tvár mal totiž plný zásobník nábojov, a keďže nič nenamietal, vyprázdnili sme ho celý do statného hrabu. Aj tak nám bol niečo dlžný za to neplánované zdržanie, ktoré spôsobil svojim nevhodným úmrtím.“

„Zabávate sa dobre?“

„Ale potom som pištoľ položil presne ako bola, aj som ju poutieral - viem predsa čo sa patrí, nie som žiadny lúzer,“ ironizoval ďalej, bez toho, aby zareagoval na otázku.

„Viem si tiež lepšie predstaviť trávenie nedeľného dopoludnia. Sľúbil som manželke, že pôjdeme s malým do zoologickej záhrady, tak ma pán doktor ušetrite vášho cynizmu a spolupracujte,“ rezignovane so smútkom hlase sa vyspovedal otec mladej rodiny.

Bethovenova deviata symfónia reprodukovaná elegantným mobilom prerušila prebiehajúci rozhovor. Alex sa hlučne prihlásil:

„!Oiga! ?Que pasa, amigo?“ spýtal sa, vediac podľa zvučky kto volá.

„Nada importante - môžeš hovoriť?“ spýtal som sa ho, tušiac, že je na golfe.

„Len krátko. Hovor, čo máš na srdci?“

„Môj veľmi dobrý kamarát bude potrebovať tvoju pomoc. Myslím, že ťa to bude zaujímať.“

„Fajn. Ozvem sa, keď budem doma. Stačí to?“

„Jasné. !Hasta pronto!“

„!Adiós!“

     Tak na to stretnutie – ak k nemu vôbec dôjde - som bohovsky zvedavý. Ak sa Alex ujme Adamovho prípadu, je vysoko pravdepodobné stretnutie so Sofiou a tento koncert dvoch egocentrikov môže byť vrcholom ktoréhokoľvek „hudobného festivalu“. Jediné čoho sa obávam je možný stret záujmov, keďže poznám akých klientov má tento postrach súdnych siení vo svojom portfóliu.

„Kočky jsou vrženy“ ako hovorí klasik (humoru) - pomyslel som si a vložil do športového vaku čisté ponožky. Priložil sadu nových loptičiek a vyrazil na tenis s Adamom, ktorý sa ma chystal zmiesť z kurtu a obnoviť si stratenú rovnováhu po nedávnej potupnej prehre s Andreou.

 


blogpríbeh | stály odkaz

Komentáre

  1. takže nová postava, phil,
    tak na tú zrážku Alexa so Sofiou som zvedavá aj ja ... dúfam, že sa jej nevyhneš !!!
    publikované: 17.06.2006 13:59:54 | autor: murphy (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. takze Murphyovci
    maju prud...
    publikované: 17.06.2006 14:12:25 | autor: čvi (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. čvi, my sme vždy
    aj mali... len na nete sme sa dozvedeli, že nie... a možno máme nejaký tajný záložný generátor, o ktorom ani sami netušíme. Začínam byť znepokojená...
    publikované: 17.06.2006 14:53:46 | autor: murphy (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. murphy,
    neboj, tú scénu napíšem - možno sa predtým pôjdem niekde naštvať, aby to malo šťavu :-)
    Andy: dík za výstižný komentár, ale aspoň viem, že žiješ
    publikované: 17.06.2006 15:23:03 | autor: phil (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. :-)
    a nedajú sa dokopy aspoň na chvíľu ? :-)))
    publikované: 18.06.2006 19:38:12 | autor: kaktus (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. phil,
    Alex mi silne pripomína postavičku Nailsovho advokáta Donieho zo seriálu Frasier... neinšpiroval Ťa náhodou? :o)))
    publikované: 18.06.2006 20:24:00 | autor: murphy (e-mail, web, neautorizovaný)
  7. phil,
    Alex mi silne pripomína postavičku Nailsovho advokáta Donieho zo seriálu Frasier... neinšpiroval Ťa náhodou? :o)))
    publikované: 18.06.2006 20:24:09 | autor: murphy (e-mail, web, neautorizovaný)
  8. phil,
    Alex mi silne pripomína postavičku Nailsovho advokáta Donieho zo seriálu Frasier... neinšpiroval Ťa náhodou? :o)))
    publikované: 18.06.2006 20:25:01 | autor: murphy (e-mail, web, neautorizovaný)
  9. tak to som naozaj nemala v úmysle,
    tresnúť to sem 3x ... stále mi naskakoval akýsi ERROR, pozná ho niekto?
    publikované: 18.06.2006 20:26:57 | autor: murphy (e-mail, web, neautorizovaný)
  10. kaktus
    žeby sa sa riadili heslom: keď ho nevieš poraziť, tak sa s ním spoj? (nič nie je nemožnééé, Toyóóótáááá...)
    publikované: 19.06.2006 07:13:33 | autor: phil (e-mail, web, neautorizovaný)
  11. murphy,
    si zlatá. Vieš, že som rád, keď mám ku poviedke komentáre, tak si mi ich dopriala plným priehrštím. Error?, to je môj kamoš čo vyrába komentáre. Mám ešte priateľa Erosa, ale to je už iná káva :-)
    Donie nebol predlohou pre Alexa - tí úspešní právnici sú asi odlievaní z podobných foriem :-)
    publikované: 19.06.2006 07:30:28 | autor: phil (e-mail, web, neautorizovaný)
  12. phil
    hehe, pekne, pekne... ja dynamit a ty pistol? :-D vidim, ze sa tu zacina konkurencny boj? :-D ale nie, na teba ja nemam... :-(
    a ako vravi nas pan technik, ktory nas celeš dva dni prehanal po horach:"Ked nevladzes, pridaj!"
    publikované: 19.06.2006 13:59:11 | autor: Lucia (e-mail, web, neautorizovaný)
  13. no
    to vysetrovanie bolo dost nudne :)
    publikované: 19.06.2006 16:18:33 | autor: lulla (e-mail, web, neautorizovaný)
  14. prečo? lulla,
    náhodou mne sa to priznanie k blbnutiu a následnému uvedeniu dôkazov do pôvodného stavu véééľmo lúbilo. Alex je tak trochu moja krvná skupina, tiež si občas tak zablbnem a niektorí to aj dodnes nepochopili... na rozdiel od mladého a zrejme inteligentného vyšetrovateľa.
    publikované: 19.06.2006 17:49:50 | autor: murphy (e-mail, web, neautorizovaný)
  15. phil
    neber to ako kritiku, ale tento diel sa mi cital predsa len tazsie ako predosle. K vysetrovaniu si mohol trosku ubrat na metaforach, ktore u teba inokedy so zanietenim a vasnou hlcem, ale tentokrat trosku prekazali.
    Aby som len nebuzerovala- zvrat ako taky je zaujimavy, to ze vysetrovatel je mlady a dokaze sa vysporiadat aj s "rybami velkeho formatu" je chvalyhodne:).
    publikované: 19.06.2006 19:47:53 | autor: tweety (e-mail, web, neautorizovaný)
  16. milí moji čitatelia,
    táto časť príbehu mala hlavne za úlohu predstaviť nového hrdinu (Alexa) s malou ukážkou riešenia situácií, ktoré zvláda s nadhľadom, cynizmom a iróniou jemu vlastnou a taktiež naznačiť jeho vzťah k rozprávačovi a budúce postavenie k Adamovi (tým aj k Andrejke), Sieglovi a Sofii.
    Bolo slušnosťou vám ho predstaviť ešte pred tým ako vehementne zasiahne do životov mnohých postáv, už notoricky známych z minulých dielov.
    Vďaka za všetky komentáre, beriem si ich k srdcu :-)
    publikované: 19.06.2006 21:58:30 | autor: phil (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014